Εγκυμοσύνη & Λύκος

Εγκυμοσύνη και ΣΕΛ

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που ιστορικά θεωρήθηκε ότι προκαλεί απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες γυναίκες με λύκο απέφευγαν την εγκυμοσύνη ή την σταματούσαν. Στις εποχή μας όμως, η θεραπευτική διαχείριση της ασθένειας έχει προοδεύσει σημαντικά. Για την ακρίβεια, οι παρενέργειες μπορούν να εξουδετερωθούν με φαρμακευτική αγωγή. Χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός ώστε οι γιατροί έχουν τον χρόνο να προσαρμόσουν τη θεραπεία.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να μείνω έγκυος;

Η καλύτερη στιγμή για να μείνετε έγκυος είναι όταν αισθάνεστε και είστε «πιο υγιής», δηλαδή όταν η ασθένεια βρίσκετε σε ύφεση. Εάν έχετε ενεργά προβλήματα στα νεφρά ή άλλα σοβαρά προβλήματα με τον λύκο, η εγκυμοσύνη σας μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως είναι δύσκολο να βρείτε φάρμακα για εσάς που θα ήταν ασφαλή για το έμβρυο.

Θα είναι δύσκολο να μείνω έγκυος επειδή έχω λύκο;

Ορισμένα φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη μειώνουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος. Εάν έχετε λάβει κυκλοφωσφαμίδη στο παρελθόν, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Θα έχω έξαρση της ασθένειας όταν είμαι έγκυος;

Εάν η ασθένειά σας έχει ελεγχθεί καλά για έξι ή περισσότερους μήνες, είναι πιθανό να μην έχετε έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Υπάρχουν κάποια «φυσιολογικά» συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως πόνοι στις αρθρώσεις, αλλαγές μαλλιών, εξανθήματα, πρήξιμο στα πόδια και αίσθημα ζεστασιάς. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να συγχέονται με μια έξαρση. Φροντίστε να ενημερώσετε τον ρευματολόγο ή τον μαιευτήρα σας για όλα τα συμπτώματά σας.

Ποια φάρμακα είναι ασφαλή για μένα να παίρνω ενώ είμαι έγκυος;

Όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με στενή παρακολούθηση από το γιατρό σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακά σας προτού μείνετε έγκυος.

Χρειάζεται να ξεκινήσω νέα φάρμακα όταν είμαι έγκυος;

Θα πρέπει να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες με επιπλέον ασβέστιο και φυλλικό οξύ (φολικό οξύ). Όταν είστε έγκυος, συνιστάται να λαμβάνετε τουλάχιστον 1000 mg ασβεστίου και 800 mcg φυλλικού οξέος την ημέρα. Εάν είχατε πολλές αποβολές ή έχετε αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πήξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει και συμπληρωματική φαρμακευτική θεραπεία.

Θα είναι το μωρό μου φυσιολογικό;

Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με λύκο είναι υγιή. Το μωρό σας μπορεί να έχει προβλήματα εάν γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα στο μωρό, αλλά τα περισσότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μονάδα νεογνών. Περίπου 3 στις 100 γυναίκες με λύκο θα έχουν ένα μωρό με νεογνικό λύκο. Αυτά τα μωρά μπορεί να έχουν εξάνθημα, μη φυσιολογικές τιμές αίματος και μερικές φορές καρδιακό πρόβλημα. Το εξάνθημα και οι μη φυσιολογικές τιμές αίματος θα υποχωρήσουν σε έξι μήνες. Τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Ο νεογνικός λύκος δεν είναι συστηματικός λύκος (ΣΕΛ) όπως στους ενήλικες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζω αφού γεννήσω το μωρό;

Ναι, ορισμένα φάρμακα δεν μπορούν να ληφθούν εάν σκοπεύετε να θηλάσετε το μωρό σας.

Εάν είναι καλύτερο για μένα να μην μείνω έγκυος, ποιος είναι ο καλύτερος τύπος αντισύλληψης;

Η προσωπική επιλογή, η άνεση, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις παίζουν όλα στην απόφαση για την επιλογή μεθόδου αντισύλληψης. Οι μέθοδοι φραγμού όπως το διάφραγμα, τα προφυλακτικά και ο δακτύλιος δεν ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δραστηριότητας της νόσου αν και αυτές οι μέθοδοι δεν είναι 100% προστατευτικές. Οι ενδομήτριες συσκευές είναι πολύ αξιόπιστες, αλλά ενέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ιδίως σε γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι σε γυναίκες με σταθερό ήπιο λύκο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από του στόματος αντισυλληπτικά ή αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα, υπό τον όρο ότι αυτές οι γυναίκες δεν έχουν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα ή άλλα προβλήματα πήξης. Σε ασθενείς με αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο χάπια με προγεστίνη.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  • EULAR org
  • LUPUS EUROPE
  • WORLD LUPUS FEDERATION
  • ACR
  • WHO