Εγκυμοσύνη & Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Εγκυμοσύνη και axSpA

Εάν έχετε αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (axSpA) και σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τους γιατρούς σας. Συνεργαζόμενες στενά με την ιατρική σας ομάδα —ιδιαίτερα τον ρευματολόγο και τον γυναικολόγο σας— είναι δυνατό να διαχειριστείτε τη θεραπεία σας και να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη. Οι αποφάσεις που παίρνετε με τους γιατρούς σας πριν από τη σύλληψη είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγιή γονιμότητα, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό του μωρού σας.

Η axSpA επηρεάζει κυρίως τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, και προκαλείται από φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η πάθηση περιλαμβάνει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μαζί με αδιαφοροποίητη σπονδυλαρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα, εντεροπαθητική αρθρίτιδα (που σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) και ψωριασική αρθρίτιδα.
Το να έχετε axSpA δεν μειώνει τη γονιμότητά σας. Οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος με την axSpΑ δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς μπορεί να σας επηρεάσει η εγκυμοσύνη με axSpA — πολύ πριν μείνετε έγκυος.

Η σημασία του μελλοντικού προγραμματισμού

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τους γιατρούς σας σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, την εγκυμοσύνη και τον τρόπο διαχείρισης της axSpA σας ενόψει της εγκυμοσύνης.

Μειώστε τη δραστηριότητα της νόσου

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας και η EULAR συνιστούν ότι οι ρευματικές ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή η axSpA πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά και υπό έλεγχο για τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για τα άτομα με ρευματικές παθήσεις να υποβληθούν σε αξιολόγηση πριν από την εγκυμοσύνη για να διασφαλιστεί ότι είναι αρκετά υγιή για εγκυμοσύνη.

Η μείωση της δραστηριότητας της νόσου πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την axSpA και την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η δραστηριότητα της νόσου και οι εξάρσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως:

• Διαβήτης κύησης
• Μόλυνση
• Προεκλαμψία
• Πρόωρη ρήξη μεμβρανών
• Πρόωρος τοκετός
• Χαμηλό βάρος γέννησης

Η διαχείριση της axSpA σας είναι απαραίτητη για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αναθεώρηση και προσαρμογή των φαρμάκων

Καθώς διαχειρίζεστε την κατάστασή σας τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού, οι γιατροί σας ενδέχεται να κάνουν αλλαγές στα φάρμακά σας.
Για παράδειγμα, ορισμένα συμβατικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) μπορεί να χρειαστεί να διακοπούν. Η μεθοτρεξάτη, ένα DMARD που χρησιμοποιείται για την περιφερική σπονδυλαρθρίτιδα, σχετίζεται με πολλαπλές συγγενείς ανωμαλίες και θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.
Η αζουλφιδίνη (σουλφασαλαζίνη) είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, την έκβαση της εγκυμοσύνης ή τη γαλουχία και μπορεί να χρειαστεί αλλαγή ή προσαρμογή.
Φροντίστε να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές σας με τον ρευματολόγο και τον μαιευτήρα σας πριν μείνετε έγκυος. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της axSpA μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα και να μειώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε axSpA, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φάρμακα που παίρνετε και οι δύο έχουν επανεξεταστεί πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Γενετική και Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Για ορισμένα άτομα με axSpA, ο κίνδυνος μετάδοσης της πάθησης στα παιδιά μπορεί να είναι ένας παράγοντας για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.
Η AΣ, ένας τύπος axSpA, σχετίζεται με το οικογενειακό ιστορικό και συνδέεται με το γονίδιο του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου Β27, το οποίο είναι κληρονομικό. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών με AΣ έχουν 38 % πιθανότητα να εμφανίσουν την πάθηση, σε σύγκριση με 0,5% του γενικού πληθυσμού.

Εγκυμοσύνη, τοκετός και μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε

Αν και η εμπειρία του καθενός μπορεί να είναι διαφορετική, είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα για το πώς η axSpA σας μπορεί να επηρεαστεί από την εγκυμοσύνη και ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με τον τοκετό και μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης και αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας

Σε περίπου 40% των κυήσεων, οι εκγυμονούσες εμφανίζουν μείωση των συμπτωμάτων axSpA πόνου και δυσκαμψίας. Αλλά οι περισσότερες δεν παρουσιάζουν καμία αλλαγή ή επιδείνωση των συμπτωμάτων της axSpA, ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο. Να είστε προετοιμασμένες για τα τυπικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως πρωινή ναυτία, κόπωση και πόνους στην πλάτη από την εγκυμοσύνη.

Φροντίστε να διατηρήσετε το σχέδιο θεραπείας σας και αποφύγετε την αλλαγή φαρμάκων χωρίς ιατρική συμβουλή. Ο έλεγχος της δραστηριότητας της νόσου και των εξάρσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού και των επιπλοκών στα νεογνά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διέκοψαν τη θεραπεία με αTNF (ένας τύπος βιολογικού φαρμάκου) νωρίς στην εγκυμοσύνη διέτρεχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρσεων από τις γυναίκες που παρέμειναν στη θεραπεία.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) πρέπει να αποφεύγονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου χαμηλού αμνιακού υγρού και νεφρικής νόσου στα νεογνά.

Διατηρήστε σαφή και ανοιχτή επικοινωνία με τον ρευματολόγο, τον γυναικολόγο σας και τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης σχετικά με τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα της νόσου. Είναι σημαντικό να έχετε μια υποστηρικτική και έμπειρη ιατρική ομάδα που κατανοεί την κατάστασή σας και το σχέδιο θεραπείας σας.

Τοκετός με Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Οι περισσότερες γυναίκες με axSpA έχουν κολπικούς τοκετούς. Λόγω του πόνου της πυέλου και της πλάτης, μαζί με τους κινδύνους για επιπλοκές τοκετού, όπως η πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών μεμβρανών και ο πρόωρος τοκετός, οι εγκυμοσύνες με axSpA έχουν υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή. Οι εγκυμοσύνες με axSpA έχουν ως αποτέλεσμα 12% υψηλότερο ποσοστό τοκετού με προγραμματισμένη καισαρική τομή από τον γενικό πληθυσμό και 8% υψηλότερο ποσοστό για επείγοντες τοκετούς με καισαρική τομή.
Η φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης και η σύντηξη των σπονδύλων, που είναι κοινά σε άτομα με ΑΣ, μπορεί να καταστήσουν την επισκληρίδιο μη ενδεδειγμένη. Η επισκληρίδιος είναι μια διαδικασία κατά την οποία το φάρμακο για τον πόνο εγχέεται στον σπονδυλικό σωλήνα πριν από τον τοκετό. Εάν έχετε AΣ, μιλήστε με τους γιατρούς σας σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο πριν από τον τοκετό, εάν έχετε ανησυχίες για επισκληρίδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις με καισαρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία αντί για επισκληρίδιο.

Μετά την γέννα

Αν και η έρευνα έδειξε ότι το 60% των γυναικών με axSpA παρουσίασαν έξαρση μετά τον τοκετό, μια μελέτη που παρακολούθησε γυναίκες για ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη έδειξε ότι η δραστηριότητα της νόσου μετά τον τοκετό παρέμεινε χαμηλή και σταθερή στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ωστόσο, η φροντίδα ενός νεογέννητου είναι σωματικά απαιτητική. Τα βρέφη συχνά χρειάζονται αργά τα βράδια, πολλές ώρες και συνεχές λίκνισμα και ανύψωση, όλα αυτά μπορούν να συνθέσουν κοινά συμπτώματα κόπωσης, δυσκαμψίας και πόνου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τεχνικές για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης κατά τη φροντίδα ενός νεογέννητου. Εάν θηλάζετε, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Μιλήστε με άλλους που καταλαβαίνουν

Η ΕΛΕΑΝΑ είναι ο σύλλογος ασθενών για άτομα με ρευματικά νοσήματα. Τα μέλη της ΕΛΕΑΝΑ συγκεντρώνονται για να κάνουν ερωτήσεις, να δώσουν συμβουλές και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες με άλλους που καταλαβαίνουν τη ζωή με ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα.

Βιβλιογραφικές αναφορές: