Εγκυμοσύνη & Ρευματικά Νοσήματα

Ρευματικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με προϋπάρχουσα ρευματική νόσο που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη και οι γυναίκες που αναπτύσσουν αυτές τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα από ειδικούς τόσο στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική όσο και στη ρευματολογία. Ανάλογα με την υποκείμενη ρευματολογική διαταραχή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, άλλοι κλάδοι όπως η νεφρολογία, η καρδιολογία, η νευρολογία και άλλες ειδικότητες μπορεί επίσης να εμπλέκονται στενά στη φροντίδα τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Ο βέλτιστος έλεγχος της νόσου θα πρέπει να επιτυγχάνεται πριν από την εγκυμοσύνη και θα πρέπει επίσης να γίνονται προσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή και στα συμπληρώματα βιταμινών πριν από τη σύλληψη. Οι μητέρες δεν πρέπει να μειώνουν ή να διακόπτουν μόνες τους τα φάρμακα.

Γυναίκες με ανωμαλίες αυτοαντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων και των αντιπυρηνικών αντισωμάτων, μπορεί να αξιολογηθούν για αυτές τις ανωμαλίες καθώς ισχύουν για τον κίνδυνο υπογονιμότητας και εγκυμοσύνης.

Ένα λεπτομερές σχέδιο προγεννητικής φροντίδας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα ατομικά ζητήματα υγείας της μητέρας. Στην ιδανική περίπτωση, οι προσαρμογές και ο προγραμματισμός της φαρμακευτικής αγωγής ξεκινούν πριν ή νωρίς στην εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα της μητέρας πρέπει να παρακολουθούνται και οι εξάρσεις των ρευματικών νοσημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά από την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ατομικό σχέδιο τοκετού από τη διεπιστημονική ιατρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην ιατρική μητρικής-εμβρυϊκής, την ρευματολογία και την αναισθησιολογία. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ρευματικές παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν μετά τον τοκετό και να εμφανιστούν εξάρσεις. Η επιλόχεια φροντίδα για τη μητέρα και το μωρό θα πρέπει συντονιστεί από την διεπιστημονική ομάδα μετά τον τοκετό και την έξοδο από το νοσοκομείο.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Οι ρευματικές παθήσεις που θέτουν μια πιθανή μητέρα και το μωρό σε υψηλό κίνδυνο μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα

Ενώ τα συμπτώματα ορισμένων ρευματικών παθήσεων, όπως η ΡΑ, μπορεί να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλες διαταραχές, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν. Επιπλέον, η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις και κόπωσης που μιμούνται τις ρευματολογικές διαταραχές.

Διάγνωση

Για τις γυναίκες με προϋπάρχουσα ρευματική νόσο, ο προγραμματισμός με την ιατρική ομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από τη σύλληψη, προκειμένου να κατανοηθεί πώς να διαχειριστεί καλύτερα αυτές τις καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ με ρευματική νόσο και αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα ενώ είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ρευματολόγο το συντομότερο δυνατό για να μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε επιπλοκές εγκυμοσύνης.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  • EULAR
  • Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολόγων
  • WHO